Furaj planetom > Širom planete

Svjetski dan čokolade

Iako se taj dan u različitim zemljama slavi na različite datume, u čast Valeria Lo Iacona, osnivača Svjetskog dana čokolade, od 2003. godine službeni datum je 4.septembar.

 

Istorija čokolade započinje iz doba starih srednjeameričkih domorodaca Maya, Asteca i Olmeca. Oni su od sjemena kakaovca spravljali taj poseban napitak dodajući mu razne začine poput vanilije, chillija, cimeta, papra i taj se čokoladni napitak ispijao samo u svečanim prilikama.

U Evropu je sjeme kakaovca donio Cristofor Columbo, no čokolada je tek u 19. vijekuu postala onakva kakvu je poznajemo danas. Nizozemac Conrad J. van Houten 1828. g. patentirao je hidrauličnu prešu koja je mrvila zrna kakaovca iz kojeg je nastao kakao prah, a Englezi su se nekoliko godina kasnije dosjetili kako je pomiješati sa šećerom i od nje napravili slatkiš.

 

Čokolada je najbolji poznati antioksidans i magnezijem najbogatija namirnica. Oslobađa hormone sreće koji su najbolji lijek protiv stresa i boli te čak potiču i naš imunološki sustav, čime čokolada pridonosi dugovječnosti.

 


Interesantne činjenice o čokoladi:

- 1609. godine u Meksiku je napisana prva knjiga o čokoladi (“Libro en el qual se trata de chocolate” – “Knjiga o čokoladi”)

- 1704. godine u Nemačkoj je uveden porez na čokoladu

- 1780. godine u Barseloni je konstruisana prva mašina za proizvodnju čokolade

- 1828. godine napravljena je čokolada u čvrstom obliku kakvu danas poznajemo, zahvaljujući britanskoj fabrici “J.S.Fray and sons”

- 1868. pojavila se prva kutija čokoladne bombonjere

- 1910. godine otvoren je prvi čokoladni bar u Čikagu

- 1995. godine, održan je prvi “Salon čokolade” koji se već tradicionalno održava svake godine u Parizu

 

Zato što jedan članak nije dovoljan......

 

ČOKOLADNA TORTA

ŠVICARSKA ZEMLJA ČOKOLADE

ČOKOLADNO PUTOVANJE

SPECIJALITETI IZ SVIJETA MAJA

 

Bio sam tamo
Želim ici
1
0